Traditioneel
Staalwapening

Innovatief
Kunststofvezelwapening

Technische voordelen

Hieronder staat een overzicht van de technische voordelen van synthetisch vezelbeton ten opzichte van traditionele (staal) wapening. De toepassing en het gebruik van synthetisch vezelbeton zijn uitgebreid en gedurende meerdere jaren getest. Testen betreffen doorbuiging, alkalibestandheid, kruip, nascheurgedrag en afspatten. In de testen zijn de prestaties van constructieve kunststofvezels vergeleken met staalvezels en traditionele staalwapening.

Opname trekkrachten en buig- en trek
De buig-treksterkte wordt vergroot door hoge E- modules van de vezels. Afhankelijk van het type vezel kan de vezel zelfs een E- modules van ruim 11 MPa hebben.

Verbetering technische eigenschappen (parameters) van beton
Door het grote aantal vezels per m³ wordt de betonmatrix verbeterd en zal ook een groot aantal eigenschappen van de beton worden verbeterd.

Geen aanpassingen nodig van betonreceptuur
De toepassing van de vezels heeft geen invloed op de beton-technologische samenstelling.
Door de vorm en flexibiliteit van de vezels zijn deze uitermate goed te verwerken in de betonmortel en hebben de vezels nagenoeg geen invloed op de consistentie van de betonmortel.

Vezel is bestand tegen agressief milieu (zuur en alkali bestand)
Omdat de vezels op basis van polyolefine zijn gemaakt zijn ze chemisch inert. Ze worden, in tegenstelling tot staal, niet aangetast door zouten en zuren.

Geen beperkingen m.b.t. oppervlakte bewerking
Door de vorm en flexibiliteit van de vezels zijn deze uitermate goed te verwerken in de betonmortel en zijn alle oppervlaktebewerking- en afwerkingen mogelijk.

Roestvrij betonoppervlak (geen corrosie)
Omdat de vezels op basis van polyolefine zijn gemaakt zijn ze chemisch inert en is er dus geen kans op corrosie vorming.

Flexibel en daardoor beter verwerkbaar
Door de vorm en flexibiliteit van de vezels zijn deze uitermate goed te verwerken in de betonmortel en hebben de vezels nagenoeg geen invloed op de consistentie van de betonmortel.

Betere CO2 prestatie dan staal (70% minder CO2 uitstoot)
De productie van de kunststofvezels vraagt minder energie waardoor de CO2 prestatie beter is dan die van staal.

Geen letselgevaar van de vezel
Door de vorm en flexibiliteit is er geen letselgevaar voor mens en dier. Hierdoor zijn de vezels zeer goed toepasbaar in het agrarische milieu, zoals in stallen.

Combinatie met traditionele wapening mogelijk
In enkele gevallen, waar onze vezels onvoldoende de krachten kunnen opnemen en of waar de wapeningsdekking in het geding komt, kan prima in een hybride oplossing gewerkt worden.

Berekeningen mogelijk conform EUROCODE 2 (dit in tegenstelling tot andere kunststofvezels)
De constructieve kunststofvezels van Brugg Contec® zijn het enige soort kunststofvezels waar berekeningen conform EUROCODE 2 mee mogelijk zijn.