De kracht van de natuur om scheurvorming te elimineren
Fibrofor Green


De CO2-neutrale natuurlijke vezel

888

Fibrofor Green is een natuurlijke, CO2-neutrale, krimpvezel. De krimpvezel kan toegepast worden in allerlei betonproducten met het elimineren van plastische krimpscheurvorming als doel. Zo kan de natuurlijke vezel toegepast worden bij de productie van onder meer prefab elementen en betonvloeren. Green verbetert de eigenschappen van constructie-elementen van beton en mortel. De vezel vermindert op een efficiënte wijze plastische krimpscheuren. Een aanbevolen dosering is slechts 600g per m3 beton. Dit is geheel projectafhankelijk. Wij helpen u graag aan gepast advies.

De voordelen

  • Effectieve beheersing van plastische krimpscheuren;
  • Kostenreductie door de lage dosering (600 gram per m3 beton);
  • Reduceren van de CO2-footprint van het project;
  • Realiseren van een duurzamer betonproduct.

De natuurlijke vezel
ggggg

CO2-opname
Fibrofor Green is een natuurlijke vezel. De vezel is gemaakt van één van de top planten op het gebied van CO2-opname.
Bij de productie van één ton Fibrofor Green wordt 1,5 ton CO2 opgenomen. Het uitstoten van zoveel CO2 doe je wanneer je:

  • 24.000 km met de trein reist
  • 10x naar Parijs vliegt
  • 478 liter diesel verbrandt

Met de natuurlijke vezel (links)                                             Zonder de natuurlijke vezel (rechts).
fghfhfgh

Het effect van Fibrofor Green en polypropyleen (PP) op plastische krimpscheuren

Resultaten plastische krimpscheuren

Het bovenstaande tabel toont de resultaten van tests die zijn uitgevoerd in het kader van “het toepassen van natuurlijke krimpvezels in beton”. De Fibrofor Green vezels zijn op basis van de plant Kenaf (KNF), hierom wordt het ook wel Kenaf-vezels genoemd. Kenaf-vezels zijn onderzocht als natuurlijk alternatief voor de PP-vezels voor het verminderen of elimineren van plastische krimpscheuren in beton. Een bijkomend voordeel van dit type vezel is dat het beschikbaar is in pelletvorm, wat de behandeling en dosering van de vezels vereenvoudigt. De plastische krimp van betonmengsels met verschillende natuurlijke vezels werd gemeten volgens de ASTM C1579-13 norm[1] om hun prestaties te evalueren. De water-cementfactor was 0,50 en de hoeveelheid superplastificeerder werd voor elk mengsel afzonderlijk aangepast om een vergelijkbare verwerkbaarheid te bereiken.

Voor de test is een referentiebeton (Ref) zonder vezels geproduceerd, één betonmengsel met PP-vezels (0,9 kg/m3) en één betonmengsel met Fibrofor Green vezels (0,6 kg/m3). De Kenaf-vezels hebben een dusdanig lage waterabsorptie wat bij deze dosering een verwaarloosbaar effect heeft op de watercementfactor van het beton. Dit ten opzichte van de PP-vezels. Beton met Kenaf-vezels (0,6 kg/m3) toonde gemiddeld veel kleinere scheurwijdtes dan het referentiebeton zonder vezels en een beter resultaat dan een hogere dosering PP-vezels. Deze resultaten werden bevestigd in een andere reeks van experimenten uitgevoerd op mortels met verschillende doseringen van vezels.

Downloads
Brochure Fibrofor Green
Technisch blad Fibrofor Green

Bekijk ook onze andere producten

Fibrofor High Grade

Fibrofor High Grade

De constructieve kunststofvezel geschikt voor betonvloeren en buitenverhardingen met een gemiddelde belasting.

Lees meer »

Fibrofor Diamond

Fibrofor Diamond

De constructieve kunststofvezel geschikt voor betonvloeren en buitenverhardingen met een hogere belasting.

Lees meer »

Fibrofor Green

Concrix

De constructieve kunststofvezel geschikt voor betonproducten waar hoge eigen worden gesteld op statisch vlak, zoals prefab.

Lees meer »